Permainan Gasing Kampong Pulau Tiga.

GASING

Gasing adalah salah satu permainan Tradisi di Kampong Pulau Tiga ini.Apabila tiba waktu permainan Gasing Bermula,bergabai jenis Gasing telah dibuat dari yang besar sehingga kepada yang kecil.Bergagai jenis dan nama gasing telah diberikan mengikut rupa Gasing itu.Diantara yang termashur seperti Gasing Telur,Gasing Bawang,Gasing Masjid dan berbagai jenis Gasing lagi.
Permainan Gasing yang paling disukai dan terkenal di Kampong Pulau Tiga ini ialah permainan Gasing Pangkah (Permainan Gasing Raja).Permainan Gasing ini dilakukan secara group iaitu berkumpulan sebanyak 2 kumpulan.

Undang undang didalam permainan Gasing di Kampong Pulau Tiga,

Setiap kumpulan semestinya mengandungi sama banyak pemainya.Pemain didalam kedua dua kumpulan akan menghayunkan Gasing masing masing ke Gelanggang permainan,ini dinamakan BERTANDING.
Salah satu Gasing dari kedua kumpulan ini akan terus berpusing dan Gasing dari kumpulan ini akan dikira sebagai pemenang didalam proses BERTANDING ini.Kebiasaanya Gasing yang kecil akan berpusing lebih lama dari Gasing yang besar.


Kumpulan yang menang akan memangkah Gasing dari kumpulan yang kalah.Setiap kumpulan salah seorang pemain bergelar RAJA.Kebiasaan Gasing RAJA adalah yang paling besar dari kalangan Gasing pemain yang lain.Raja akan memangkah pada giliran yang paling akhir.

Jika pemain memangkah dengan tidak dapat menumbangkan Gasing lawan itu dinamakan KOLEK dan Gasing pemangkah akan terus beradu kekuatan,jika sekira Gasing pemangkah kalah ini dikira sebagai BISAN.Jika 3 pemangkah melakukan KOLEK ini bererti kumpulan Pemangkah telah melakukan 3 BISAN.Apabila 3 BISAN telah dibuat oleh kumpulan pemangkah ini bererti kumpulan pemangkah telah kalah dan giliran memangkah akan diambil oleh kumpulan yang MENAHAN.


Apabila kumpulan memangkah telah mendapat 2 BISAN,pemangkah yang ketiga mesti memangkah dengan cara menumbangkan sekali gus Gasing lawan tanpa ada membuat BISAN.

RAJA adalah mempunyai peranan yang berat.RAJA mesti memangkah dengan cara menumbangkan Gasing lawan atau jika sekiranya KOLEK,Gasing RAJA mesti memenangi didalam peraduan pusingan Gasing dengan kedudukan Gasing RAJA itu tidak tumbang terlebih dahulu.Tetapi jika sekiranya kumpulan pemangkah telah mempunyai 2 BISAN,Gasing RAJA mesti menumbangkan Gasing lawan tampa ada KOLEK.

 Apabila ini telah berjaya dilakukan barulah BISAN yang ada dalam kumpulan pemangkah ini akan habis dikira kosong dan kumpulan pemangkah ini akan dapat mengekalkan kedudukan mereka sebagai KUMPULAN PEMANGKAH.

Wallahualam