Biodata PengarangSEGALA PUJI PUJIAN BAGI ALLAH DAN SELAWAT SERTA SALAM KEPADA JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S.A.W. BERSYUKUR SAYA KEHADRAT ALLAH KERANA DENGAN LIMPAH KURNIANYA DAPAT SAYA MENCATATKKAN SEDIKIT SEBANYAK KISAH MENGENAI KAMPONG PULAU TIGA DIDALAM BLOG INI SEBAGAI TATAPAN BUAT GENERASI MASA KINI DAN YANG AKAN DATANG.

AI ZAMRUDDIN BIN AYOB (NIK CINCIN) 
ADALAH CICIT KEPADA HJ MAT PERAK YANG MANA ADIK KEPADA TOK PADUKA RAJA YANG MEMEGANG JAWATAN SEBAGAI ORANG BESAR EMPAT NEGERI PERAK. NIK CINCIN  ADALAH GENARASI KE 8 DARIPADA KETURUNAN PAK KADUK DAN TERMASUK DIDALAM SALASILAH DARIPADA KETURUNAN ORANG ORANG YANG TIDAK BOLEH MAKAN IKAN TAPAH AKIBAT DARI SUMPAHAN PAK KADOK.


SALASILAH KETURUNAN NIK CINCIN, DARIPADA PAK KADOK DIAMBIL DARIPADA SEBELAH NGAH MANSOR SEBAGAIMANA DIDALAM CATATAN DIATAS.


SUSUNAN SALASILAH PAK KADOK SEHINGGA KEPADA GENARASI KE 9 YANG DIAMBIL MENGIKUT PECAHAN DARIPADA KHADIJAH BT NGAH MANSOR DAN AYOB BIN NGAH JABAR ( KETURUNAN DARIPADA IMAM JOESEH) ADALAH SEPERTI DIATAS.


ADAPUN HUBUNG KAIT NIK CINCIN DENGAN KETURUNAN TOK PADUKA RAJA ADALAH MENGIKUT SEBAGAIMANA SUSUNAN DIATAS.

SEWAKTU BERUSIA 5 TAHUN.


AYAHDANYA BERNAMA AYOB BIN NGAH JABAR DARIPADA KETURUNAN TOK BIJAYA (PENGHULU SEMASA DALAM KERAJAAN MELAYU) IAITU ANAK KEPADA IMAM JOASEH YANG BERASAL DARI PAGAR RUYONG DAN KETURUNAN DARIPADA SEBELAH AYAHNDANYA INI ADALAH DILARANG DARIPADA MEMAKAI KERIS SEPUKAl JIKA ILMUNYA TIDAK MELEBIHI DARI MOYITNYA TOK BIJAYA.


DIATAS ADALAH SALASILAH KETURUNAN IMAM JOESOH YANG MANA ANAK KEPADA IMAM JOESOH IAITU TOK BIJAYA ADALAH PENGASAS KEPADA SUMPAHAN KERIS SEPUKAL.


SEMENTARA BONDANYA BERNAMA KHODIJAH BINTI MANSOR DARIPADA KETURUNAN  HJ MAT PERAK IAITU ADIK KEPADA TOK PADUKA RAJA SEBAGAIMANA YANG DISEBUT DIATAS TADI.WAJAH AYAH BONDA TERCINTA.

ANAK BONGSU DARIPADA LIMA ADIK BERADIK INI DILAHIRKAN PADA TANGGAL 2HB OCTOBER 1967 DI KAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA KAMPONG GAJAH PERAK,DENGAN MEMBAWA GELARAN PADA NAMANYA NEIK OLEH ANAK SAUDARANYA, NORLIZA BT AHMAD NORDIN.


RUMAH KELAHIRAN.

MENDAPAT PENDIDIKAN AWAL PADA JANUARY 1974 DI SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN RAJA CHULAN PULAU TIGA SEHINGGA NOVEMBER 1979.

SEK KEB RAJA CHULAN PULAU TIGA.

 PADA JANUARY 1980 TELAH MELANJUTKAN PELAJARAN DIPERINGKAT MENENGAH DI SEKOLAH MENENGAH SULTAN MUDZAFAR SHAH 1 LAMBOR KANAN SEHINGGA NOVEMBER 1984.

SEK MEN SULTAN MUDZAFAR SHAH 1 LAMBOR KANAN.

MENDAPAT PENDIDIKAN ASAS AGAMA DARIPADA GURU AL QURAN IAITU TUAN BIDIN,HAJJAH ATIKAH DAN DARIPADA ORANG TUA BELIAU SENDIRI IAITU ENCIK AYOB BIN NGAH JABAR,DISEKITAR TAHUN 1974 HINGGA TAHUN 1979.KEMUDIAN MENYAMBUNG PENGAJIAN AGAMA DI MADRASAH EHSANIAH.

MARDASAH EHSANIAH KG TOK PADUKA RAJA. 

BERSAMA ALLAHYARHAM USTAZ MOHD JAMIL SEHINGGA KETAHUN 1986.


USTAZ MOHD JAMIL

SETELAH MENAMATKAN ALAM PERSEKOLAHAN DAN PENGAJIAN AGAMA, PADA TAHUN 1990 TELAH MULA MENGORAK LANGKAH BERHIJRAH KE KUALA LUMPUR DAN MENCORAK HIDUP DENGAN CABARAN KOTA SEBAGAI REMAJA.SETELAH MENEMPUH BERBAGAI CABARAN SEBAGAI REMAJA KOTA,AKHIRNYA MENGAMBIL KEPUTUSAN MENDIRIKAN RUMAH TANGGA BERSAMA ZILA BINTI ABDUL HALIM DARI KAMPONG TELUK BAKONG BOTA PERAK PADA TANGGAL 25HB OCTOBER 1994.


HASIL DARIPADA PERNIKAHAN INI TELAH DIANUGERAHKAN DENGAN 4 ORANG CAHAYA MATA IAITU 3 PEREMPUAN DAN YANG BONGSUNYA ADALAH LELAKI DAN JUGA TELAH DIAMANAHKAN OLEH SESEORANG UNTUK MENERIMA SEORANG ANAK ANGKAT LELAKI ,MENJADIKAN 5 CAHAYA MATA.

MINAT MENGUMPUL DAN MENYIMPAN BATU PERMATA 
SEBAGAI KOLEKSI ADALAH SEMENJAK DARI KECIL LAGI.MULA MENJUAL SEDIKIT SEDIKIT BATU BATU PERMATA INI BERMULA SEMENJAK BERUMAH TANGGA.OLEH KERANA DISEBABKAN MINAT YANG TERLALU MENDALAM BERKENAAN DENGAN BATU PERMATA AKHIRNYA MENJADIKAN BATU PERMATA SEBAGAI PUNCA PENCARIAN SEHINGGA MEMBUKA

KIOSK BATU CINCIN 

NO 52 BAZARIA LARUT MALAM 
UPTOWN DANAU KOTA SETAPAK KUALA LUMPUR.

AKHIR KATA ADD SAYA DIDALAM FACEBOOK UNTUK KITA BERKENALAN DIANTARA SATU SAMA LAIN DEMI MERAPATKAN LAGI TALI SILATURAHIM KITA SESAMA ISLAM...WALLAHUALAM...