Khamis, 26 Januari 2012

Sekapur Sirih.

 BIODATA PENGARANG BLOG KAMPONG PULAU TIGA.

AI ZAMRUDDIN BIN AYOB (NIK CINCIN) 
ADALAH CICIT KEPADA HJ MAT PERAK YAKNI ADIK KEPADA TOK PADUKA RAJA YANG MEMEGANG JAWATAN SEBAGAI ORANG BESAR EMPAT NEGERI PERAK.BELIAU JUGA ADALAH GENARASI KE 8 KETURUNAN PAK KADUK DAN TERMASUK DIDALAM SALASILAH DARIPADA KETURUNAN ORANG ORANG YANG TIDAK BOLEH MAKAN IKAN TAPAH AKIBAT DARI SUMPAHAN PAK KADOK.

SEWAKTU BERUSIA 5 TAHUN.

AYAHNDANYA BERNAMA AYOB BIN NGAH JABAR DARIPADA KETURUNAN TOK MENTELA YANG BERASAL DARI PAGAR RUYONG KETURUNAN YANG DILARANG MEMAKAI KERIS SEPUKAL AKIBAT DARIPADA SUMPAHAN MONYIT BELIAU TOK MENTELA,YANG MANA JIKA ILMU SESEORANG CUCU CICITNYA TIDAK MELEBIHI DARINYA.
SEMENTARA BONDANYA BERNAMA KHODIJAH BINTI MANSOR DARIPADA KETURUNAN ORANG BESAR 4 PERAK IAITU HJ MAT PERAK  SEBAGAIMANA YANG DISEBUT DIATAS TADI.

WAJAH AYAH BONDA TERCINTA.

ANAK BONGSU DARIPADA LIMA ADIK BERADIK INI DILAHIRKAN PADA TANGGAL 2HB OCTOBER 1967 DI KAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA KAMPONG GAJAH PERAK,DENGAN MEMBAWA GELARAN PADA NAMANYA NEIK HARI INI OLEH ANAK SAUDARANYA.


RUMAH KELAHIRAN.

MENDAPAT PENDIDIKAN AWAL PADA JANUARY 1974 DI SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN RAJA CHULAN PULAU TIGA SEHINGGA NOVEMBER 1979.
SEK KEB RAJA CHULAN PULAU TIGA.
 PADA JANUARY 1980 TELAH MELANJUTKAN PELAJARAN DIPERINGKAT MENENGAH DI SEKOLAH MENENGAH SULTAN MUDZAFAR SHAH 1 LAMBOR KANAN SEHINGGA NOVEMBER 1984.

SEK MEN SULTAN MUDZAFAR SHAH 1 LAMBOR KANAN.
MENDAPAT PENDIDIKAN ASAS AGAMA DARIPADA GURU AL QURAN IAITU TUAN BIDIN,HAJJAH ATIKAH DAN DARIPADA ORANG TUA BELIAU SENDIRI IAITU ENCIK AYOB BIN NGAH JABAR,DISEKITAR TAHUN 1974 HINGGA TAHUN 1979.KEMUDIAN MENYAMBUNG PENGAJIAN AGAMA DI MADRASAH EHSANIAH.
MARDASAH EHSANIAH KG TOK PADUKA RAJA. 
BERSAMA ALLAHYARHAM USTAZ MOHD JAMIL SEHINGGA KETAHUN 1986.


USTAZ MOHD JAMIL

SETELAH MENAMATKAN ALAM PERSEKOLAHAN DAN PENGAJIAN AGAMA, PADA TAHUN 1990 TELAH MULA MENGORAK LANGKAH BERHIJRAH KE KUALA LUMPUR DAN MENCORAK HIDUP DENGAN CABARAN KOTA SEBAGAI REMAJA.SETELAH MENEMPUH BERBAGAI CABARAN SEBAGAI REMAJA KOTA,AKHIRNYA MENGAMBIL KEPUTUSAN MENDIRIKAN RUMAH TANGGA BERSAMA ZILA BINTI ABDUL HALIM DARI KAMPONG TELUK BAKONG BOTA PERAK PADA TANGGAL 25HB OCTOBER 1994.
HASIL DARIPADA PERNIKAHAN INI TELAH DIANUGERAHKAN DENGAN 4 ORANG CAHAYA MATA IAITU 3 PEREMPUAN DAN YANG BONGSUNYA ADALAH LELAKI DAN JUGA TELAH DIAMANAHKAN OLEH SESEORANG UNTUK MENERIMA SEORANG ANAK ANGKAT LELAKI ,MENJADIKAN 5 CAHAYA MATA.
MINAT MENGUMPUL DAN MENYIMPAN BATU PERMATA SEBAGAI KOLEKSI ADALAH SEMENJAK DARI KECIL LAGI.MULA MENJUAL SEDIKIT SEDIKIT BATU BATU PERMATA INI BERMULA SEMENJAK BERUMAH TANGGA.OLEH KERANA DISEBABKAN MINAT YANG TERLALU MENDALAM BERKENAAN DENGAN BATU PERMATA AKHIRNYA MENJADIKAN BATU PERMATA SEBAGAI PUNCA PENCARIAN SEHINGGA MEMBUKA

AKHIR KATA JIKA SUDI ADD SAYA DIDALAM FACEBOOK UNTUK KITA BERKENALAN DIANTARA SATU SAMA LAIN DEMI MERAPATKAN LAGI TALI SILATURAHIM KITA SESAMA ISLAM...WALLAHUALAM...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan