Jumaat, 27 Julai 2012

PERTUKANGAN SENJATA WARISAN TRADISIONAL DI KAMPONG PULAU TIGA


SAYA MENGUCAPKAN BERBANYAK BANYAK TERIMA KASIH
 KEPADA PENGUNJUNG PENGUNJUNG BLOG KAMPONG PULAU TIGA. DIHALAMAN INI DIPAPARKAN KEPADA ANDA SALAH SATU SENI PERTUKANGAN TANGAN IAITU SENI PEMBUATAN SENJATA WARISAN TRADISIONAL YANG MASIH LAGI MENERUSKAN AKTIVITINYA DIKAMPONG INI.

SENI WARISAN INI TELAH DIPELOPORI OLEH 
ALLAHYARHAM MUHAMMAD ATAU LEBIH DIKENALI DENGAN NAMA PAK MAT RENGKANG DI KAMPONG PULAU TIGA INI. KINI BENGKEL INI TELAH DIUBAH SUAI DAN DITERAJUI OLEH ANAK ALLAHYARHAM IAITU SAUDARA ZAMZURI.


GAMBAR DIATAS ADALAH TAPAK PENINGGALAN 
PEKAN PULAU TIGA. KEBANYAKAN GENARASI BARU DARI KAMPONG PULAU TIGA MINGKIN TIDAK MENGETAHUI BAHAWA  DISEBELAH TEPI TEBING SG PERAK PADA SEKITAR TAHUN 40AN TERDAPAT SEBUAH PEKAN YANG AGAK MAJU.

LEBIH KURANG 15 PINTU KEDAI YANG TERDAPAT DIPEKAN INI YANG DIUSAHAKAN PERNIAGAANYA OLEH KAUM CINA DAN INDIA MUSLIM ( MAMAK ) PADA KETIKA ITU. SEMASA KOMUNIS MEMERINTAH MALAYA SELAMA 14 HARI DAN ORANG MELAYU TELAH MULA NAIK RADANG DENGAN GELAGAT KAUM CINA PADA KETIKA ITU, PENIAGA PENIAGA CINA DISINI YANG KETAKUTAN TELAH LARI MENINGGALKAN KEDAI MEREKA KE TELUK ANSON ( TELUK INTAN ).

PENIAGA PENIAGA CINA INI MENINGGALKAN KEDAI MEREKA DI KAMPONG PULAU TIGA INI ADALAH PADA WAKTU TENGAH MALAM, TANPA DISEDARI OLEH PENDUDUK KAMPONG.


OLEH KERANA PADA MASA ITU JALAN RAYA SEPERTI HARI INI MASIH BELUM ADA, MAKA PENGANKUTAN SUNGAI SEPERTI BOT DAN KAPAL ADALAH MENJADI PENGANKUTAN UTAMA DAN INI ADALAH FAKTOR UTAMA PEKAN INI DIWUJUDKAN DI TEPI TEBING SG PERAK.


GAMBAR DIATAS ADALAH KAPAL PENGANGKUT YANG DIGUNAKAN DISUNGAI PERAK YANG BERULANG ALIK DATI TELUK ANSON ( TELUK INTAN ) KE PARIT. SEBELUM DARIPADA KAPAL INI DIGUNAKAN, KAPAL YANG AGAK BESAR SEDIKIT YANG DINAMAKAN KAPAL SAPU RANTAU ( SAPU GHRANTAU ) DIGUNAKAN SEBAGAI KAPAL PENGANGKUT.


DISINILAH ADALAH JETI TEMPAT KAPAL SINGGAH MENAIK DAN MENURUNKAN PENUMPANG SERTA MEMUNGGAH BARANG BARANG UNTUK PEKEDAI DIPEKAN KAMPONG PULAU TIGA PADA MASA ITU.


BENAAN DARIPADA BATU YANG TINGGAL DIGAMBAR DIATAS ADALAH PENINGGALAN RUMAH PEMBERSIH AIR UNTUK PENDUDUK KAMPONG PULAU TIGA. RUMAH AIR INI DIGUNAKAN DISEKITAR TAHUN 50AN HINGGA  AWAL 70AN.


DISINILAH TERDIRINYA BENGKEL BESI DALAM PEMBUATAN 
PISAU, PARANG, PEDANG DAN KERIS DIUSAHAKAN DI KAMPONG PULAU TIGA INI. SEBELUMNYA BENGKEL BESI INI TERLETAK DIBARISAN KEDAI LAMA ( PEKAN ) YANG DIUSAHAKAN OLEH ALLAHYARHAM MUHAMMAD ( PAK MAT RANGKANG ). BENGKEL BESI KAMPONG PULAU TIGA INI ADALAH DIANTARA BENGKEL BESI YANG TERMASHOR DIDALAM PEMBUATAN SENJATA TRADISIONAL DIDAERAH PERAK TENGAH. SEWAKTU ALLAHYARHAM MENGUSAHAKAN BENGKEL INI, BELIAU TIDAK MENGGUNAKAN PERALATAN MODEN. BELIAU LEBIH SELESA MENGGUNAKAN PERALATAN TRADISIONAL DIDALAM PERTUKANGAN BELIAU.

SAUDARA ZAMZURI ANAK ALLAHYARHAM

SETELAH ALLAHYARHAM KEMBALI KERAHMATULLAH, BENGKEL INI TERBIAR BEGITU SAHAJA KERANA TIADA SIAPA YANG SANGGUP UNTUK MENYAMBUNG KERJA KERJA ALLAHYARHAM, DISEBABKAN ANAK ANAK MASING MASING SIBUK DENGAN TUGASAN SEHARIAN.

DEMI DARAH SENI YANG MENGALIR BEGITU KUAT TELAH DIWARISI OLEH SALAH SEORANG ANAK ALLAHYARHAM IAITU EN ZAMZURI, BELIAU KINI TELAH MEMULAKAN  KEMBALI USAHA MENYAMBUNG KERJA KERJA ALLAHYARHAM YANG TELAH LAMA DITINGGALKAN..


HASIL DARIPADA KEMAHUAN YANG ADA BEBERAPA PERALATAN PERTUKANGAN DALAM BENTUK MESIN TELAH DAPAT DIADAKAN DEMI MEMUDAHKAN LAGI DALAM MENGENDALIKAN INDUSTRI PERTUKANGAN DIDALAM BENGKEL INI.


KEPAKARAN YANG DIWARISI DARIPADA ALLAHYARHAM, DITAMBAH PULA DENGAN KEMUDAHAN MODEN YANG TELAH DISEDIAKAN DIDALAM BENGKEL INI, KERJA KERJA PERTUKANGAN DIDALAM PEMBUATAN SENJATA WARISAN TRADISIONAL DAPAT DIHASILKAN DENGAN LEBIH BERKUALITI OLEH EN ZAMZURI.


SAUDARA ZAMZURI YANG MEWARISI BENGKEL INI DARIPADA ALLAHYARHAM SEDANG MENUNJUKAN CARA CARA MENYEPUH SENJATA YANG DIDALAM PROSES PEMBUATAN. 

JENIS JENIS SEPUH

SEPUH ADALAH PENTING DIDALAM PEMBUATAN SENJATA DARIPADA BESI. KEHEBATAN SESUATU SENJATA ITU TERLETAK KEPADA KEPAKARAN TUKANG BESI DIDALAM PROSES MENYEPUH SENJATA ITU.

MENURUT BELIAU, SEPUH MEMPUNYAI BERBAGAI CARA MENGIKUT KEADAAN BESI. TIDAK SEMUA BESI BOLEH DISEPUH DENGAN MENGIKUT KAEDAH YANG SAMA. DIANTARA JENIS JENIS SEPUH YANG DITERANGKANYA ADALAH:-
  1. SEPUH AIR
  2. SEPUH BATANG PISANG
  3. SEPUH MINYAK
  4. SEPUH TANAH
ADA BEBERAPA JENIS SEPUH LAGI YANG ENGGAN DINYATAKAN OLEH BELIAU, KERANA IANYA MENJADI RAHSIA PERIBADI DIDALAM MENGEKALKAN SESUATU KEHEBATAN YANG BELIAU MILIKI DIDALAM ILMU PERTUKANG BESI, TERUTAMA DIDALAM PEMBUATAN SENJATA TRADISIONAL.


TAJUL ARIFIN AHMAD 
ATAU DENGAN NAMA LAINYA JAMAL ADALAH SEPUPU KEPADA EN ZAMZURI PEMILIK BENGKEL SENJATA WARISAN KAMPONG PULAU TIGA INI. KEDUA MEREKA BERGANDING DIDALAM MENGURUSKAN BENGKEL INI, DENGAN MASING MASING MEMPUNYAI KEPAKARAN DIDALAM BIDANG YANG SAMA.


HASIL GANDINGAN DUA ADIK BERADIK INI, DENGAN MENGGUNAKAN SEGALA KEPAKARAN YANG DIMILIKI OLEH MEREKA PASTINYA AKAN MENGHASILKAN PERSEMBAHAN YANG MANTAP DAN BERKUALITI DIDALAM MENGEKALKAN SENI SENJATA WARISAN TRADISIONAL KAMPONG PULAU TIGA.

KEPADA PENGUNJUNG BLOG INI YANG BERMINAT DENGAN SENJATA SENJATA WARISAN TRADISIONAL, BOLEHLAH BERKUNJUNG KE BENGKEL INI DI KAMPONG TELUK SAGA PULAU TIGA, KAMPONG GAJAH PERAK. 

BENGKEL SENJATA WARISAN TRADISIONAL
KAMPONG PULAU TIGA MENERIMA TEMPAHAN UNTUK SEBARANG JENIS 
SENJATA WARISAN DENGAN HARGA
" MAMPU MILIK "

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI SAUDARA JAMAL 
DITALIAN 017 5603873.

PERHATIAN

SEWAKTU SAYA MENGUNJUNGI BENGKEL INI 
AKTIVITI PERTUKANG DISINI BARU SAHAJA DIBUKA SEMULA DAN TIDAK SEMPAT UNTUK SAYA MERAKAMKAN GAMBAR GAMBAR SENJATA WARISAN YANG TELAH SIAP. UNTUK PENGETAHUAN PENGUNJUNG PENGUNJUNG, BLOG INI AKAN DIKEMAS KINI DARI MASA KESEMASA INSHAALLAH.

SEKIAN TERIMA KASIHTiada ulasan:

Catat Ulasan