Jumaat, 27 Julai 2012

MARDASAH EHSANIAH KAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA


MARDASAH OSMANIAH 
KAMPONG TOK PADUKA RAJA, YANG TERLETAK DITEPI TEBING SG PERAK, DIHADAPAN RUMAH PENGHULU MANSOR ADALAH MARDASAH ASAL DIKAMPONG INI.

MARDASAH ASAL

TUJUAN PEMBINAAN ASALNYA DITEPI TEBING SUNGAI PERAK ADALAH KERANA SUNGAI PERAK MERUPAKAN SUMBER PENGANKUTAN UTAMA 
PADA MASA ITU. 


WAJAH MARDASAH SEBELUM DIUBAH SUAI

SETELAH JALAN RAYA SIAP DIBINA, PADA TAHUN 1969 MARDASAH OSMANIAH  DITEPI TEBING SUNGAI PERAK ITU TELAH DIROBOHKAN KEMUDIAN DIDIRIKAN SEMULA BERHAMPIRAN DENGAN JALAN RAYA DAN DIBERI NAMA MARDASAH EHSANIAH KAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA.


DIANTARA TUKANG YANG TERBABIT DALAM PEMINDAHAN MARDASAH INI DARI TAPAK ASAL KETAPAK BARU IALAH ALLLAHYARHAM MAT JELAS ( TOK LEAI ), ALLAHYARHAM PAK MAT KASIM, ALLAHYARHAM ABDUL MAJID ( PAK MAJID ), ALLAHYARHAM PAK BEDU, ALLAHYARHAM ALANG DOLAH ( PAK ALANG ) DAN BEBERAPA YANG LAIN TIDAK DAPAT DINYATAKAN DISINI.

MARDASAH BARU


DENGAN DUIT KHAIRAT YANG TERKUMPUL MARDASAH INI DARI SETAHUN KE SETAHUN TELAH DIPERBAHARU TETAPI MASIH LAGI MENGEKALKAN IDENTITI LAMA. HASIL KERJA TANGAN DARIPADA ORANG TUA TUA DAHULU MASIH LAGI DIKEKALKAN.


BAHAGIAN HADAPAN TEMPAT IMAM

TERKINI MARDASAH EHSANIAH KAMPONG TOK PADUKA RAJA TELAH DILENGKAPI DENGAN PENGHAWA DINGIN DEMI MEMBERI KESELESAAN KEPADA PARA JEMAAH YANG MENUNAIKAN SOLAT DISINI.


BAHAGIAN DALAMAN MARDASAH


BAHAGIAN BERKACA SEBELAH KIRI ADALAH TEMPAT JEMAAH KAUM WANITA YANG MANA SEBELUM INI HANYA DISEKAT DENGAN TABIR, SEMENTARA BILIK DIHADAPAN DAHULU ADALAH TEMPAT TIDUR TUAN TUAN GURU YANG BERMALAM DIMARDASAH INI KETIKA MENGADAKAN KULIAH AGAMA KEPADA PENDUDUK DISINI.


QURAN TUA TULISAN TANGAN


SEBUAH AL QURAN TUA TULISAN TANGAN YANG BERUSIA LEBIH DARIPADA 300 TAHUN TERSIMPAN DIDALAM MARDASAH INI. AL QURAN INI DINAMAKAN QURAN TOK MENCALANG YANG DIGUNAKAN OLEH PENDUDUK KAMPONG UNTUK MEMBACA PADA SATU KETIKA DAHULU.
BACARIA 1983 BERBICARA BERSAMA ALLAHYARHAM TUAN HJ MUHAMMAD SHAHARUDIN BEKAS KETUA KAMPONG TOK PADUKA RAJA YANG MENCERITAKAN PERIHAL QURAN TUA TULISAN TANGAN.


QURAN TOK MENCALANG


BEGINILAH BENTUK AL QURAN TUA TULISAN TANGAN TOK MENCALANG YANG MASIH TERSIMPAN DI MARDASAH EHSANIAH KAMPONG TOK PADUKA RAJA.
BERITA MENGENAI QURAN TUA DIDALAM UTUSAN MELAYU PADA TAHUN 1983.


DEWAN MAKAN ( TEMPAT MORE )

INI PULA ADALAH DEWAN MAKAN MARDASAH YANG TELAH DIPERBAHARUI DAN DILENGKAPI DENGAN PENGHAWA DINGIN. DITEMPAT INI ANAK ANAK KAMPONG BANYAK MENIMBA ILMU ILMU AGAMA DAN BELAJAR MEMBACA AL QURAN DARIPADA ALAHYARHAM TUAN BIDIN DAN HAJJAH ATIKAH.

GAMBAR DITEPI TEBING SG PERAK BERHAMPIRAN JETI

ALLAHYARHAM PANJANG AHMAD ( TOK ANJANG ) DUA DARI KANAN MEMAKAI KAIN PELIKAT BERTUTUP KEPALA DENGAN KAIN TUALA ADALAH SEORANG YANG AMAT DISEGANI OLEH PENDUDUK KAMPONG. BELIAU JUGA ADALAH SALAH SEORANG YANG BERJASA DIMARDASAH INI SEBAGAI GURU AGAMA YANG BANYAK MENDIDIK ANAK ANAK KAMPONG INI.

SELAIN DARIPADA TOK ANJANG SEBAGAI TOKOH GURU AGAMA TERDAHULU YANG BERJASA DI MARDASAH INI DIANTARA YANG LAIN ADALAH SEPERTI ALLAHYARHAM TUAN HJ SALLEH, ALLAHYARHAM TUAN HJ DAUD, ALLAHYARHAM TUAN HJ TAHIR, ALLAHYARHAM TUAN HJ MAAROF, ALLAHYARHAM TUAN HJ ALI DAN ALLAHYARHAM USTAZ MOHD JAMIL.

DIANTARA IMAM YANG TERDAHULU YANG BERJASA DI MARDASAH INI DIANTARANYA IALAH ALLAHYARHAM MAT KASIM, ALLAHYARHAM TUAN HJ MAT WAZIR, ALLAH YARHAM TUAN HJ HASHIM, ALLAHYARHAM USTAZ MOHD JAMIL, SAUDARA ABAS DAN YANG TERKINI SAUDARA ROSLAN BIN HJ ALI.

BEGITULAH SEDIKIT SEBANYAK SEJARAH MENGENAI MARDASAH KAMPONG TOK PADUKA RAJA PULAU TIGA. MAKLUMAT INI AKAN DITAMBAH DARI MASA KESEMASA JIKA ADA TERDAPAT MAKLUMAT YANG TERKINI MENGENAI MARDASAH INI, INSHAALLAH.

SEKIAN TERIMA KASIH.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan